Κάπνισμα (Άρθρο για το Κάπνισμα στην Ελευθεροτυπία)

pneumonologos-athina-kapnisma-eleutherotypia

Κάπνισμα

(Άρθρο για το Κάπνισμα στην Ελευθεροτυπία)

Κάθε δευτερόλεπτο ένας θάνατος συνδέεται άμεσα με το κάπνισμα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε πάνω από 4 εκατ. θύματα στον πλανήτη ετησίως (2000).

Από τους θανάτους αυτούς, οι 500.000 αφορούν τους Ευρωπαίους πολίτες. Το 42% του κοινοτικού πληθυσμού εξάλλου είναι καπνιστές.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με το κάπνισμα θα φτάσουν τον αριθμό των 10 εκατομμυρίων/έτος μέχρι το 2025-2030.

Κάθε χρόνο τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα, αυξάνονται έως και 30% .

Η ηλικία έναρξης του καπνίσματος συνεχώς μειώνεται.

Το 60% των καπνιστών αρχίζουν το κάπνισμα πριν από τα 13 τους χρόνια και το 90% πριν τα 18. Παράλληλα, η διαφορά των καπνιστών σε σχέση με το φύλο συνεχώς μειώνεται εις βάρος των κοριτσιών.

 

Μάστιγα είναι για τους καπνιστές, στην Ευρώπη ,τη Βόρειο Αμερική αλλά και την Ελλάδα η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.), νόσος του αναπνευστικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και στένωση των βρόγχων αφ’ενός και αλλαγή της δομής –αρχιτεκτονικής των πνευμόνων αφ’ετέρου. Οσο πιο έγκαιρα διαγιγνώσκεται η νόσος, τόσο πιθανότερο είναι να περιοριστεί η επιδείνωση της αναπνευστικής λειτουργίας

Εάν κάποιος καπνίζει, έχει βήχα, πτύελα, η αναπνοή του είναι δύσκολη όταν ανεβαίνει σκάλα ή ανηφόρα ή η αναπνοή του ”σφυρίζει” και παθαίνει συχνά κρυολογήματα, τότε μπορεί να έχει ήδη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και να μην το γνωρίζει.

Ενα περίπου εκατομμύριο Ελληνες υποφέρουν από την πάθηση αυτή των πνευμόνων που παλιότερα ονομαζόταν και χρόνια βρογχίτιδα, όμως πολλοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Ακόμα όμως και όσοι δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, αν είναι χρόνιοι καπνιστές μπορεί να έχουν αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νόσος η οποία ουσιαστικά ”χτίζεται” με τα χρόνια.
Το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης της νόσου αυτής είναι η διακοπή του καπνίσματος και η έγκαιρη εξέταση από πνευμονολόγο

Οσον αφορά την Ελλάδα, η νόσος έχει εντοπιστεί σε μεγάλη έκταση στους πληθυσμούς της υπαίθρου καθώς εκτιμάται οτι πολλοί βαρείς καπνιστές συγχρωτίζονται στο παραδοσιακό ελληνικό καφενείο του χωριού με αποτέλεσμα ακόμη και όσοι δεν καπνίζουν, να εμφανίζουν τη νόσο εξ αιτίας του παθητικού καπνίσματος.

Π.Ο.Υ.: Το παθητικό κάπνισμα είναι καρκινογόνο

Το παθητικό κάπνισμα χαρακτηρίσθηκε και επίσημα καρκινογόνο από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς, ακόμη και τα τυπικά επίπεδα παθητικής έκθεσης στον καπνό φαίνεται ότι μπορούν να προκαλέσουν διάφορες μορφές καρκίνου σε ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Εχει υπολογιστεί ότι κάποιος που δεν καπνίζει, εάν παραμείνει για 8 ώρες σε γραφείο με καπνιστές συναδέλφους τους, είναι σαν ο ίδιος να κάπνισε 5 τσιγάρα, ενώ μία ώρα σε αυτοκίνητο με καπνιστή οδηγό αντιστοιχεί σε 3 τσιγάρα και 2 ώρες σε καφετέρια ισούται με κάπνισμα 4 τσιγάρων. Επίσης αν κάποιος μείνει για ένα 24ωρο σε σπίτι καπνιστή που καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα, τότε είναι σαν ο ίδιος να κάπνισε 3 τσιγάρα.

Το κάπνισμα δεν είναι δίαιτα

Πολλοί καπνιστές δεν αποφασίζουν να διακόψουν το κάπνισμα εξ αιτίας του φόβου ότι θα αυξηθεί το σωματικό τους βάρους. Δυστυχώς όμως, ο μύθος ότι το κάπνισμα μειώνει την όρεξη για φαγητό, έχει και μία άλλη, ακόμα πιο επικίνδυνη συνέπεια. Ο αριθμός των νέων κοριτσιών που καπνίζουν αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Η επιθυμία για χαμηλό σωματικό βάρος ή ο φόβος για αύξηση του βάρους αποτελούν πλέον ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για τις νεαρές έφηβες να αρχίσουν το κάπνισμα.

Η τάση για αύξηση βάρους και η μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους μετά τη διακοπή του καπνίσματος, φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι η νικοτίνη, όπως και η καφεΐνη έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν ελαφρώς το ρυθμό του μεταβολισμού. Το κάπνισμα και η νικοτίνη πιθανόν να έχουν και άλλες επιδράσεις στους μηχανισμούς αίσθησης και συμπεριφοράς, που με τη σειρά τους επηρεάζουν την πρόσληψη τροφής και την επιθυμία για φαγητό. Οι μηχανισμοί αυτοί δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα, αλλά το 70% της αύξησης του σωματικού βάρους φαίνεται να οφείλεται στην αυξημένη πρόσληψη ενέργειας (θερμίδων).

Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνονται βοηθούν στο να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Η διακοπή του καπνίσματος είναι θέμα προσωπικής επιλογής.

Το κάπνισμα δεν πρέπει να θεωρείται τρόπος ζωής, αλλά, λόγω του εθισμού, ως νοσολογική οντότητα από μόνο του.

Μεταξύ των ενηλίκων καπνιστών ,περίπου το 70% εύχονται να σταματήσουν το κάπνισμα και το 45% κάνει μία σοβαρή προσπάθεια το χρόνο, μόνο όμως ένα 2% το επιτυγχάνει!

Ο συνδυασμός σωστής ιατρικής παρέμβασης και του σωστού τρόπου παρακίνησης του καπνιστή θα δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα ,όσο περισσότερη συμπεριφεριολογική υποστήριξη παρέχεται ,τόσο πιθανότερο είναι να διακόψει ένας καπνιστής.

Οι καπνιστές που κάνουν σοβαρή προσπάθεια διακοπής καπνίσματος πρέπει να λαμβάνουν παράλληλα και φαρμακευτική αγωγή (αν δεν υπάρχουν αντενδείξεις)

Χρειάζονται επανειλημμένες προσπάθειες από τον γιατρό ώστε να κινητοποιηθεί ο καπνιστής προς την κατεύθυνση διακοπής.

Οι υποτροπές είναι συχνές και ως εκ τούτου οι προσπάθειες πρέπει να είναι συνεχείς.

Η επιτυχία στη διακοπή καπνίσματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την στενή παρακολούθηση.

Για το λόγο αυτό όλοι οι καπνιστές που κάνουν μία σοβαρή προσπάθεια διακοπής πρέπει να παρακολουθούνται.

ΚΟΒΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

ΣΕ 20 ΛΕΠΤΑ

Η αρτηριακή πίεση και οι σφύξεις επανέρχονται στο φυσιολογικό.

Η θερμοκρασία των άκρων αυξάνεται στο κανονικό.

ΣΕ 8 ΩΡΕΣ

Το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα μειώνεται στο φυσιολογικό.

Το οξυγόνο αυξάνεται στο φυσιολογικό.

ΣΕ 24 ΩΡΕΣ

Μειώνεται η πιθανότητα καρδιακής προσβολής.

ΣΕ 48 ΩΡΕΣ

Βελτιώνεται η όσφρηση και η γεύση.

ΣΕ 72 ΩΡΕΣ

Ομαλοποιείται η λειτουργία της αναπνοής.

Αυξάνεται η χωρητικότητα των πνευμόνων.

ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 1-9 ΜΗΝΩΝ

Σταματάει ο βήχας και η κούραση.

Η αναπνοή διαρκεί περισσότερο.

Αρχίζει η επάνοδος των βρόγχων στο φυσιολογικό.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ

Η πιθανότητα θανάτου από καρκίνο στον πνεύμονα ενός καπνιστή 20 τσιγάρων ημερησίως , μειώνεται κατά 50%.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ

Η πιθανότητα προσβολής από άλλες μορφές καρκίνου μειώνονται στο ελάχιστο.

ΤΟ 66% ΤΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ !!! ΚΙ ΟΜΩΣ!! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ!!!!!!

Βασίλης Τσούτσος

Ειδικός Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος

Διευθυντής Κλινικής Φροντίδας

Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού.

Ιατρείο: Πατησίων 235-πλ.Κολιάτσου

Τηλ. 210-8663677 6972310200

e-mail: vtsoutsο s@hotmail.com

 

Διαβάστε το άρθρο για το Κάπνισμα κι εδω: Κάπνισμα – Πνευμονολόγος Αθήνα